вторник, 26 юли 2011 г.

Законодателни промени за защита на пешеходците искат в Бургас

ЛИДЕР се присъедини към инициативата „Червена пътека за Валя”

Гражданска инициатива за сериозни законодателни промени тръгва от Бургас. Промени в закона за движение по пътищата и по-тежки присъди за шофьори - убийци на пешеходци предлагат граждани и организации. Морският град бе разтърсен в последните месеци от драстични инциденти, в които жертви станаха пешеходци. Най-ужасният и абсурден случай бе убийството на 12-годишно момиченце, прегазено с огромна скорост върху пешеходна пътека тип “зебра”.

“Време е да спрем да плащаме тежкия кръвен данък. Да станем хора, съзнаващи отговорността към бъдещето, да спрем беснеещите автомобили по градските улици и да дадем шанс на децата си да живеят.” С тази позиция активисти на ЛИДЕР се присъединяват към националната кампания „Червена пътека” в памет на малката Валя и подкрепиха с подписите си искания за промени в Закона по пътищата, за ефективни присъди и за по-големи санкции срещу нарушителите. Да изразят позицията си на хора и родители и своята съпричастност към дълбоката и нелечима скръб по нелепо загиналото дете, на улицата край бургаския „Светомаркет” червени цветя поставиха Радослав Добрев - член на общинския съвет на ЛИДЕР - Бургас и Станислава Стойкова - секретар на организацията.

Преди 40 дни, на пешеходната пътека, животът на едно момиченце бе отнет жестоко. Реакцията на Община Бургас бе абсурдна и антихуманна - заличаване на пешеходната пътека. Лобното място на Валя бе почернено, за да няма следи, че там е имало жълта пешеходна пътека, на която каращите с голяма скорост автомобили трябва да намалят скорост и да дават предимство на пресичащите. Мястото е особено оживено, тъй като свързва близките жилищни квартали с новата търговска зона в западна посока. Протестът - инициатива „Червена пътека за Валя” бе подет от семейството на Валя, Националното движение „Червена пътека”, ГС „Сила” и неправителствени организации. За да кажат „Стоп” на геноцида на децата по пътищата във вторник на бургаската улица „Транспорстна”, близки на загиналото дете и всички, които искаха да изразят мъката си по отнетия невинен живот, с цветя очертаха наново заличената пешеходна пътека, на която бе размазано телцето на Валя.

Бургас отдавна се задъхва от конфликт между пешеходци и автомобили, а трагичните инциденти зачестяват. Като обществено ангажирана политическа сила ЛИДЕР-ите предложиха първи стратегия, която да улеснява движението на автомобилите, но и предимно да предпазва пешеходците. От партията апелираха инвеститорите в големи жилищни, търговски, или мултифункционални обекти да бъдат задължавани да изграждат и съоръжения за безопасен достъп на пешеходците до тях. „Не може да се създават сгради, които концентрират придвижването на хиляди посетители, а да не се изгражда нужната безопасна инфраструктура за това”, коментира Димитър Колев, областен координатор на ЛИДЕР в Бургас.

В града вече се оформиха няколко търговски райони с преминаващи край тях широки улици, позволяващи високи скорости. Именно на една от тях загина невръстната Валя. „Къде да живеят и откъде да минават децата ни, за да останат живи?”, питат от ЛИДЕР. От партията считат, че решението на проблема е в ръцете на местните органи на властта. Ако при оформянето на строителните книжа и ПУП за изграждане на всеки голям търговски обект, общината изисква от инвеститора направата на пешеходен подлез или надлез, инцидентите с пешеходци ще бъдат избегнати. Така ще бъде защитен не само интересът на бизнеса, но най-важното - животът и здравето на потенциалните клиенти на обектите. Най-голямата ценност е човешкият живот и нищо не може да се скъпи заради него, категорични са инициаторите на движението.