петък, 29 март 2013 г.

Димитър Колев: Бизнесът да се освободи от осигуровки, ако разкрива нови работни места

Димитър Колев е областен координатор на ПП „Лидер” за Бургас. Партията на работодателите излиза с конкретни идеи за съживяването на родната икономика и подпомагане на най-уязвимата й  част - представителите на дребния бизнес. 
- Г-н Колев, в момента се говори най-много за дребния и малък бизнес, който поема върху себе си основните негативи от икономическата ситуация. Кои са мерките, които Вие предлагате и които могат да осигурят глътка свеж въздух на малките фирми и предприятия?
-  Едно от най-важните условия е държавата директно да се изплати към частните фирми. В момента крайният изпълнител е потърпевш, а самата държава дава лош пример за финансова дисциплина.
В края на краищата дребният бизнес е този, който изпитва на гърба си най-много тежестта на това неразплащане. Освен това плащането на ДДС. Ние предлагаме, при подаването на изискваните документи веднага да се връщат 80% от данъка. В момента има примери, при които връщането на ДДС се бави по няколко месеца.
- Много малки фирми искат сериозни данъчни облекчения. Прокрадна се и идеята, тези от фирмите, които генерират печалба от 15 хил. лв. годишно да бъдат освободени от данъци, защото реално те печелят една средна месечна заплата.
- Нашата идея е да се уеднаквят данъчните задължения. По-точно едноличните търговци, които формират основната част от дребния бизнес в България да се облагат с данък така, както и останалите дееспособни лица. Т.е. само с 10%. В момента те плащат 15% данък печалба.
- Предвиждате ли други мерки, които да облекчат родните предприемачи, решили да разкриват работни места?
- Да. В момента има много мерки за заетост на безработните, но това са временни програми. Ние залагаме на устойчивите програми и нещо много важно -  бизнесът да бъде освободен от плащането на осигуровки в рамките на 24 месеца за всяко разкрито работно място. Става въпрос за хората, които в момента са клиенти на Бюрото по труда и разходите на държавата са много по-големи от осигуровките, които ще бъдат плащани.
- В момента има един парадокс – при фалит на фирма, всеки работник отива в Бюрото по труда, а работодателят, който е плащал осигуровките и се е издължавал на държавата няма право на обезщетение.
- Това е вярно. Собственикът не може да отиде на Бюрото по труда. Той носи последствията от един фалит и това трябва да се промени. Ние искаме държавата да даде и втори шанс на тези хора, защото в момента той им е отнет.
- И докато сме на темата за Бюрото по труда. Бивши депутати вече се наредиха на опашката за помощи за безработни. Какво мислите за тях?
- Не мога да си представя един народен представител да отиде в Бюрото по труда. Това е крайно негативно и не трябва да се случва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар