сряда, 19 октомври 2011 г.

ЛИДЕР – Бургас дари уред за раздвижване на деца с увреждания


Бургаският дом за медико-социални грижи бе снабден с вертикализатор


ЛИДЕР – Бургас дари уред за раздвижване на деца с церебрална парализа на Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов”. Дарението връчиха Димитър Колев, областен координатор на ЛИДЕР-Бургас, който е водач на листата за кандидат-общински съветници в града и негови политически съмишленисти. Средствата за закупуване на вертикализатора бяха събрани на благотворителен търг, на който бяха продадени 12 детски рисунки. Аукционът бе организиран по инициатива на Димитър Колев. Рисунките бяха изкупени от детски художествени школи, за да бъдат стимулирани и творческите търсения на бургаските деца. Десетки представители на бизнеса, собственици и директори на предприятия, осигуряващи хиляди работни места, се включиха в наддаването и за по-малко от час събраха средствата за закупуването на ценния уред. Вертикализаторът ще се ползва от децата с увреждания, настанени в дома.

Вие сте единствената политическа сила, която се сети за нас, развълнува се  директорът д-р Пепа Ралчева. „Ние не можем да останем безразлични към бъдещето на тези деца. Убеден съм, че ЛИДЕР ще има група в Общинския съвет и те ще могат да разчитат на нашата подкрепа ”, увери Димитър Колев. След това той и колегите му разгледаха дома и се запознаха лично с дечицата.

Медицинското заведение, известно в Бургас с названието Дом майка и дете, има своите потребности.  В момента тук са постоянно настанени 170 деца. Други 80 деца със специални нужди ползват грижите на специалистите от дневните центрове към дома. За родителите лечението и обгрижването на децата е безплатно. Броят на децата с увреждания нараства. Затова усилията се насочват към създаване на възможности за тяхната рехабилитация и интеграция в обществото. Специалистите в дома имат опит, натрупан с годините, могат да повлияят върху развитието на децата и да ги подготвят за пълноценен живот. Но са необходими скъпоструващи уреди и консумативи, за набавянето на които не може да се разчита на бюджета. Нужно е съдействието на цялото общество и разбиране от страна на управляващите, включително и на местните власти.