събота, 8 октомври 2011 г.

Благотворителен търг за детски рисунки събра 1670 лева

Организаторът на аукциона - ЛИДЕР, подготвя дарение за Дома за медико-социални грижи в Бургас

За по-малко от час ЛИДЕР - Бургас събра 1670 лв. от обявени на благотворителен търг 12 детски рисунки. Със средствата ще бъде закупен уред за раздвижване на деца с церебрална парализа, който ще бъде дарен на Дома за медико-социални грижи „Вяра, Надежда и Любов” в Бургас.
Аукционът бе организиран по инициатива на Димитър Колев, областен координатор на ЛИДЕР - Бургас и водач на листата за общински съветници в града. „Ние мислим за тези, които няма да гласуват днес, но на които ще оставим Бургас утре”, каза при откриването на търга Димитър Колев. Той сам проведе разпродажбата, като още в началото увери присъстващите, че лично ще добави необходимото, ако не се съберат нужните за дарението средства.
Десетки представители на бизнеса, собственици и директори на предприятия, осигуряващи стотици работни места в Бургас, се включиха в наддаването. Въпреки предизборното време, на търга не бе забелязан нито един политик. Пъстри и радостни, с уникалността си, детските рисунки веднага грабнаха посетителите и предизвикаха оспорвани наддавания. Настроението се допълваше от изискано изпълнение на класическата струнна формация „Прима”.
За продажба бяха предложени рисунки на деца на възраст между 8 и 11 години от арт школа „Таня” с ръководител Таня Стоянова и на 4-годишните художници от школата по изобразително изкуство при ЦДГ „Слънце” с ръководител Кръстьо Тодоров. Всички рисунки бяха с начална цена 50 лева, но стойностите им бързо се повишаваха. Самият водещ търга - Димитър Колев, не устоя на изкушението и се включи в наддаването за една от рисунките. След оспорвано повишаване на цената, той успя да се пребори за творбата на 9-годишен художник, оставил върху картината си своето виждане за цветовете на Москва.
Най-скъпо бе продадена „Никулден”, сътворена от 11-годишен майстор. Срещу 240 лв. с нея си тръгна Бойко Стоев, собственик на проектантско бюро „Статема”. Стоев успя да купи и още една рисунка и веднага увери, че от следващия ден те ще красят офиса му.
„Чрез този благотворителен търг ние се надяваме наистина да бъдем полезни на децата с увреждания. Те се нуждаят от повече грижи, но имат нужда и да бъдат обичани. Убедени сме, че любовта и вниманието ще им помогне да постигнат чудеса в развитието си. Затова все по-често ще насочваме инициативите си към техните потребности. Чрез аукциона постигаме и още една своя цел. Всички предложени на търга картини бяха изкупени от школите, а средствата ще бъдат вложени в материали за рисуване. Считам, че така подпомагаме творческите търсения на децата, които ще се превърнат в бъдещите големи художници на България”, каза Димитър Колев.
Областният координатор на ЛИДЕР е убеден, че българите трябва да се върнат към изконните си добродетели. ЛИДЕР е партия, която обединява работещия „на светло” бизнес. А бизнесът вече осъзнава, че липсата на добродетели и духовно равновесие улеснява грубите нрави и поражда потребителското ни съвремие. Счита, че е нужен истински поврат към духовните ценности на човешката култура. Затова ЛИДЕР, чрез поредица от инициативи, иска да провокира ренесанс на духа. Присъединява се към усилията на Църквата да изведе хората от бездуховността и на 9 октомври ще дари на бургаския храм „Св. Богородица” икона с лика на Света Богородица. На 17 октомври подарък за ценителите на театралното изкуство ще е култовият спектакъл „Фенове”, с участието на Христо Гърбов и Валентин Танев. А на 20 октомври младите могат да излязат от дискотеките, за да се върнат към стойностната бургаска музика с концерта на Пламен Ставрев на Охлюва.