неделя, 16 октомври 2011 г.

Димитър Колев: Свободата на местната инициатива означава работни места

От интервю по ФАР ТВ

Какво представлява политическият проект ЛИДЕР?

Две са условията, на които трябва да отговаря активният член на нашата партия – едното условие е да работи на компютър, другото е да се къпе всеки ден. Тези условия обаче не са достатъчни. Трябва да си доказан професионалист, трябва да си структурирал най-малко един бизнес и трябва да си преструктурирал най-малко един бизнес, защото знаем в какви времена на жестока финансова криза живеем. Така че трябва да можеш, трябва да знаеш и като попаднеш в Общинския съвет, да намираш варианти за решение, а не да намираш варианти за стопиране на определени решения.

Ако успеете да вкарате ваши представители в следващия Общински съвет, какви ще са приоритети ви на работа?

Ние не искаме да обещаваме нищо нереално на хората. Знаем, че финансовата криза е жестока. Една от причините да не издигаме кмет е това, че настоящият кмет, който поддържаме, успя да мобилизира административен капацитет и дупката, която се беше отворила заради намаляването на местните приходи от финансовата криза - по-малко данъци плащаме всички, това всички го знаят - беше запушена, грубо казано, със средства от европейските фондове. Затова трябва да го уважаваме този човек най-малкото, и на тези избори го подкрепяме. Това е една от причините да не издигаме наш кандидат. Защото мислим, че тази политика, провеждана от Николов, е правилната политика. Но мислим, че обещанията на другите са нереални. Кризата е жестока, продължаваме да берем плодовете й, ще ги берем тези четири години, през които ще бъдем общински съветници. Затова мислим, че общината трябва да се замисли за изравняване на стандартите във всички сфери, в които всъщност е нейната основна роля. Здравеопазване - изравняване на стандартите - както в центъра на града, така и в крайните кварталите трябва да има еднакви стандарти. Образование - по същия начин. Не може в едно детско заведение родителите да търсят всякакви възможности да настанят децата си, защото то е ремонтирано, уредено, обзаведено напълно, а друго детско заведение, което е в техния квартал да не е помирисвало боя или латекс 20 години. Трябва да има еднакви стандарти за всички детски заведения.
Винаги подчертавам една важна тема според мен - превенцията срещу стихийните бедствия и аварии. Има доста невралгични точки в града. Една от тези точки е един жп надлез, с който винаги давам пример - до СОМАТ, където, забележете, излизат на ден десетки камиони. Аз там съм виждал потънали камиони до тавана на кабината. Обяснението, че нещо се случва с езерото Вая не е вярно. Има две помпи, които не работят. Знаем, цяла Холандия е строена под морското ниво и няма такива проблеми. Ние тези невралгични точки трябва да ги избегнем. Това става с минимум средства, но трябва да бъдат решени.

Имате ли конкретни виждания как може да се реализира социална политика?


Социалната политика, аз съм убеден, че може да бъде добра само с либерално управление. Нашата партия е точно такава партия. Трябва свобода преди всичко на местната инициатива. Свободата на местната инициатива означава работни места. Няма как да мечтаем за социални помощи, при положение, че безработицата ескалира. Знам, че в предния Общински съвет решение за учредяване на индустриална зона, технологичен парк, както искате го наречете, беше бламирано. Учудвам се на подобни решения, тъй като какво друго може да предостави общината, освен ненужни територии за такива инвестиции. А Вие знаете, че там работните места са трайни.
А съм пътувал, мога да приведа кратък пример от съседна Гърция. В една от най-изостаналите области държавата е предоставила терен, наречен технологичен парк, което е много силно като дума, защото в този технологичен парк имаше администрация, която обслужваше местните, забележете, земеделци, животновъди, занаятчии. Няма оправдание според мен за бламиране на подобни решения. Ние твърдо ще стоим зад тези решения. Лошо за нашите опоненти няма да кажем нищо. Но държа да отбележа, че повечето от тях искат ревизия на сделки, ревизия на дейности и т. н. , въпреки че политиката на Бургас е получила признание и Бургас е най-добрият град за живеене. Действително усвояването на еврофондовете в останалите общини е много ниско. Така че в условията на финансова криза на това нещо трябва да се отдаде необходимото внимание, защото усвояването на тези фондове води и до намаляване на безработицата преди всичко.

- Четох наскоро едно интервю с Вас, в което говорите за ренесанс на духа. Какво означава „ренесанс на духа”?

Основното, което ще целим през следващите четири години е действително ренесанс на духа, защото все повече се убеждаваме, че младите хора не обръщат внимание на нищо ценно в цялата сфера на духовността. Такива са и нашите мероприятия, които провеждаме по време на кампанията. Ние нямаме митинги, но ще изслушаме Пламен Ставрев - това е бургаски автор, той е творил за нас и хората трябва да знаят за него. Ще гледаме театрална постановка на Елин Рахнев - бургаски автор. За нас това са ценностите. Няма как да привлечем младите хора по друг начин и да ги изкараме от чалкотеките.