вторник, 18 октомври 2011 г.

Едрият бизнес и бургаският кмет заедно ще запазват над 1000 работни места

ЛИДЕР: Бургас – първи с енергиен план за управление


Нужни са спешни мерки и съгласувани действия на едрия бизнес в Бургас с общинска администрация за запазване на над 1000 работни места. Това е съдбоносно за града в условията на икономическа и финансова криза. Освен това Бургас има възможност да се превърне в първия български град със собствен и единен план за управление по европейски стандарти. Tака ще се гарантира финансовата стабилност на общината и ще се създадат условия за устойчивост на развитието и повишаване на жизнения стандарт на гражданите.

Тези акценти обсъдиха на ексклузивна среща мениджъри от едрия бизнес в региона, обединени от идеите на партия ЛИДЕР и настоящия кмет и кандидат -кмет на Бургас Димитър Николов. Какъв ще бъде бизнес климатът и как предприемачите и общинската аминистрация с общи усилия ще преодолеят икономическата стагнация в морския град бе фокусът на дискусията. Тежкото финансово състояние на БДЖ и перспективата за закриването на ЖП линията Бургас-Поморие е една от  най- проблематичните теми за Бургас. Ако се спре експлоатацията на железниците на 20 км трасе от гара „Владимир Павлов” до Рудник 2, както настоява Световната банка и Министерството на транспорта, неминуемо ще последва затварянето на две работещи на печалба структуроопределящи предприятия Мина Черно Море и ТЕЦ Сливен. Те са създадени с идеята да се  обслужват изцяло и единствено с ЖП транспорт, всяка алтернатива за тях е немислима. За да останат  над 1000 души на работа и да се запазят в работен режим енергийните доставчици, Димитър Колев, шеф на Надзорния съвет на Общинска банка и областен координатор на ЛИДЕР Бургас, лансира идеята за създаване на публично- частно партньорство за експлоатация на трасето. Едно ново дружество с равномерно разпределена собственост и капитал между общината, мината и ТЕЦ-а, с точни отговорности за експлоатация, би могло да се окаже правилният икономически изход и възможност за преодоляване на кризата в сектора.

Благодарение на ефективен мениджмънт, “Топлофикация Сливен” в последните години успява да удържи най-ниска цена на топлоенергията от всички топлофикации в страната, работещи с въглища. Не случайно компанията се радва на хиляди нови клиенти, тъй като тя е и единственият производител на топлоенергия в България, който продава топлина на квадратура, без “такса сгради”, с възможност за предварителен разчет на консумацията. ТЕЦ-ът в момента е единствената алтернатива за евтино и качествено отопление на хората и обществените сгради в региона и за последните 2 г. единствен успя да възстанови производствения си максимум от 15 000 абоната. Неговата работа обаче е свързана с бургаската мина “Черно море”, която е единствената въгледобивна мина останала в Югоизточна България.

Как Бургас да се превърне в по-богат и успял град
чрез добър енергиен мениджмънт обясни инж. Въльо Дучев, изпълнителен директор на Топлофикация Бургас и кандидат за общински съветник от ЛИДЕР. Общината може и трябва сама да изгради енергийната си политика като създаде енергиен план, който да предвижда каква част от града да бъде топлофицирана и каква газифицирана, за да бъдат оптимизирани общите разходи за енергоресурси. Според инж. Дучев, ако се изчислят цените на енергоносителите и се прибавят инвестициите за съоръженията, може да се прецени кой е по-добрият вариант за Бургас, например.

Енергийният план
обхваща всички ресурси, включително и изгарянето на различните видове горива. В транспорта се прогнозира необходимото годишно потребление на автомобилите, дори и за личните коли на хората. Предвиждат се нужните ресурси за отопление, включват се и твърдите горива. И всичко това е обвързано с емисиите на въглероден двуокис както от производителите, така и от транспорта. Сформира се показател, който посочва разхода на първичен енергоресурс, изчислява се и разхода на енергия на 1 жител от общината. Ако има такъв показател, общинската администрация ще бъде заинтересована да се вмести в него. Показателите се съгласуват  и се включват в националния енергиен план. За България той е от особено голямо значение, тъй като по-голямата част от енергоносителите са вносни.  Планът ще даде възможност да се организират нещата така, че консумацията да бъде по-малка и да се намали вносът. Може да повлияе на цените на енергията и то в полза на потребителите. Енергийният план ще регламентира контрола на общината върху потреблението на енергията.

Да се създаде местна асоциация на охранителните фирми
под егидата на кмета на Бургас, бе предложението на Георги Янев, управител на агенция за сигурност и охрана „Аркус” и кандидат за общински съветник. Градът ни се преобрази, виждаме какви средства се влагат в подмяна и ремонт на остаряла инфраструктура и разкрасяване на градската среда и в същото време осъзнаваме, че грижата и контролът всичко да се запази за по-дълго време са недостатъчни. Новите пейки в Морската градина са изпочупени, новобоядисаните сгради са вече нашарени с графити, вандализмът вилнее в Бургас. Ако всички фирми за охрана се обединим в подобна асоциация, можем да предоставим патрулиращи коли за охраняване на общите части в града, както да предложим безплатно съдействие за охрана и превенция на общоградски събития и национални празници, предлага Янев. Асоциацията може да се окаже намереното липсващо звено в комуникацията досега между ОДП, общината и частните охранители за по-голям ред и сигурност в морския град.

За доброто отношение и професионално сътрудничество
през изминалите 4 години с община Бургас благодариха  директорът на Общинска банка Бургас - Чавдар Бъчваров, Илиана Васова - управител на магазин Европа и Маргарита Болашикова - ръководител ОЗК-Застраховане в Бургас. За клиентите на магазин Европа, Димитър Николов обяви в аванс специалния жест на общината синята зона в района на магазина да бъде безплатна за първите 30 минути.

По повод призива на ЛИДЕР за уеднаквяване на стандартите в отделните квартали на Бургас, Димитър Николов обяви, че вече има одобрен проект за канализацията на Рудник, както и че предстоят мащабни ремонти на училището и детски площадки там. Кметът прие и поканата на предприемачите за едночасова разходка по улиците на Бургас по техен маршрут, на която те да му посочат невралгични места и проблеми, които „спъват” града.
 ПП ЛИДЕР се обяви за безусловна подкрепа към настоящия кмет на Бургас и самостоятелна листа за  общински съветници.
„Признаваме, че в условията на тежка финансова криза, Димитър Николов постигна много. Ние нямаме аргументи срещу неговата политика. Даваме си сметка, че ще работим в много трудно време и именно като представители на бизнеса, можем да помогнем в работата на Общинския съвет”, сподели Димитър Колев, водач на листата. 

Да превърнем Бургас от най-добър град за живеене в столицата на Черно море. Това е каузата и амбицията, която дългосрочно си поставят представителите на едрия бизнес.